Programmabegroting 2020 Gemeente Langedijk

Onderhoud kapitaalgoederen

Kapitaalgoederen

Kapitaalgoederen

vastgelegd in

vast
gesteld

ver
nieuwing

financiële
consequenties *

vertaald in de begroting *

vastgesteld door de gemeenteraad

Strategisch beleid openbare ruimte

Strategische beheervisie OW

2018

2024

n.v.t.

n.v.t.

Tactisch beleid openbare ruimte

Uitwerkingsplan Beheer Openbare Ruimte

2018

Jaarlijks

n.v.t.

n.v.t.

Riolering

Gemeentelijk Rioleringsplan 2016-2020

2015

2020

Afvalinzameling

Grondstoffenbeleidskader

2015

2020

operationeel (door het college van B&W)

Wegen

GISIB (beheerprogramma)

1.720

1.720

Riolering

Kikker (beheerprogramma)

1.016

1.016

Kunstwerken

GISIB (beheerprogramma)

498

498

Waterwerken

GISIB (beheerprogramma)

475

475

Groen

GISIB (beheerprogramma)

1.964

1.964

Groen

Bomenbeleidsplan

2017

2021

n.v.t.

n.v.t.

Speelvoorzieningen

Beheerplan speelvoorzieningen

155

155

Gebouwen

Planon (beheerprogramma)

969

969

Openbare verlichting

TechView (beheerprogramma)

185

185

* x € 1.000; exploitatielasten  overgenomen vanuit het 'Uitwerkingsplan Beheer Openbare Ruimte 2019'.

Wegen
Goed onderhouden en veilige wegen zijn van groot belang voor de vitaliteit van de gemeente Langedijk. Het kwaliteitsniveau voor wegen is vastgesteld op kwaliteitsniveau B 'basis' conform de CROW-systematiek. Het beschikbare budget is behorend bij dit kwaliteitsniveau.

Diverse asfaltwegen uit de ruilverkavelingsperiode (begin jaren 70 van de vorige eeuw) hebben het einde van de levensduur bereikt. Op basis van de onderhoudstoestand en het  belang van de weg  worden deze de komende jaren vervangen. Prioriteit wordt gegeven aan gebiedsontsluitingswegen.

Riolering
De aanleg en het beheer van de rioleringsvoorzieningen zijn gemeentelijke taken, die hun wettelijke basis hebben in de Wet milieubeheer. In het in 2015 vastgestelde gemeentelijk rioleringsplan (GRP 2016-2020) zijn deze taken opgenomen.
Door het uitvoeren van periodieke inspecties wordt de technische staat van het rioolstelsel beoordeeld. Voor het vervangen van de riolering is in het GRP budget gereserveerd.

Water
Langedijk is een gemeente met een waterrijk karakter. Het onderhouden van de watergangen binnen de gemeente is daarbij van groot belang voor voldoende waterberging en voor de doorvaarbaarheid. De gemeentelijke taken na de overdracht van het onderhoud van het stedelijk water betreft voornamelijk het onderhoud van het buitengebied, welke worden onderhouden op het vastgestelde kwaliteitsniveau. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onderhoudt de watergangen in het binnenstedelijk gebied.

Groen
Na een periode van financiële taakstellingen is het budget voor het onderhoud van het openbaar groen het laatste jaar weer wat opgewaardeerd om het kwaliteitsniveau  te verhogen. Ondanks deze budgetverhoging heeft het een aantal jaren nodig om op het gewenste onderhoudsniveau te komen. Het bosplantsoen, de ecologisch beheerde bermen en heesters hoger dan één meter worden nog op niveau-C onderhouden. In de praktijk betekent dat er niet alleen meer zwerfvuil in deze gebieden ligt dan in de rest van Langedijk, maar ook meer onkruid onder de heesterbeplanting en overhangend gras en onkruiden over paden langs bosplantsoenvakken  en ecologisch beheerde bermen. Een eventuele verhoging naar kwaliteitsniveau-B betekent overigens niet dat bermen dan als gazons worden onderhouden en bosplantsoen wordt niet vrijgehouden van kruidenvegetaties zoals alle andere beplantingen in de gemeente. Bosplantsoen en bermen worden extensief onderhouden (ecologisch beheerd). Door extensief beheer wordt de biodiversiteit vergroot waardoor de inheemse flora en fauna kans krijgt zich te vestigen en te ontwikkelen.

Spelen
De technische en visuele kwaliteit van de speelvoorzieningen in de openbare ruimte zit op kwaliteitsniveau B en voldoet ruimschoots aan het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen. De kwaliteit wordt door middel van regelmatige inspecties en uitvoeringsplannen op peil gehouden.

Afvalinzameling
Het afvalbrengstation op industrieterrein Breekland is vanaf oktober 2017 operationeel. Op de nieuwe locatie kunnen meer afvalstromen gescheiden worden ingezameld dan op het oude afvalbrengstation. Dit is een essentiële component voor het behalen van de afvalscheidingsdoelstelling. Zo is in 2018 op het nieuwe afvalbrengstation 1.658.810 kg meer ingezameld.
Het grondstoffenbeleidskader 2015 -2020 loopt volgend jaar af. Het doel is het afvalscheidingspercentage te verhogen en de hoeveelheid restafval te verminderen in navolging van de doelstelling van het Rijk. Dit wordt gemonitord door het nemen van sorteeranalyses van het aangeboden huishoudelijk afval. Bewoners worden door middel van actieve communicatie geïnformeerd over afvalscheiding, met het doel de bewoners meer en meer bewust te maken van het nut van afvalscheiding. De huidige doelstelling is het afvalscheidingspercentage te verhogen van de 58% in 2015 naar 75% en de hoeveelheid restafval te verlagen tot maximaal 132 kg per inwoner per jaar in 2020.
De beoogde doelstellingen in 2020 worden naar verwachting niet gehaald met de huidige systematiek. Het praktisch optimaliseren van de huidige inzamelstructuur heeft zijn grens bereikt. Om van een traditioneel naar een duurzaam afvalbeheer te gaan, die kostenbewust is en een hoog service niveau heeft, zal een omslag moeten plaatsvinden wat in het grondstoffenbeleidskader 2020 – 2025 (in voorbereiding) nader zal worden uitgewerkt.

Gebouwen
De gebouwen worden onderhouden op kwaliteitsniveau B. Het onderhoud aan gebouwen wordt verricht volgens het 'conditie gestuurde' meerjaren onderhoudsplan voor gebouwen.

Openbare verlichting
De openbare verlichting wordt onderhouden op kwaliteitsniveau B 'basis'. Bij het vervangen van de armaturen wordt alleen LED-verlichting toegepast. Masten en armaturen, die geplaatst zijn tijdens de ruilverkaveling (begin jaren 70 van de vorige eeuw) zijn aan het eind van de levensduur. Deze worden de komende jaren vervangen.